Opublikowany przez: MarikaTom 2014-05-09 13:15:24
W naszych kuchniach możemy znaleźć garnki żeliwne, patelnie, rodle, brytfanny do pieczenia mięs, a nawet tłuczki, maszynki do mielenia itd. Istnieją różnego typu naczynia żeliwne, to jakie wybierzemy zależy od naszych upodobań.
Jak korzystać z naczyń żeliwnych?
Naczynie żeliwne przed pierwszym użyciem należy dokładnie opłukać gorącą wodą. Trzeba jednak pamiętać by do mycia tego typu naczyń nigdy nie używać detergentów oraz nie myć ich w zmywarce. By zakonserwować oraz dodać świeżości naczyniu, należy je posmarować tłuszczem i pozostawić do wchłonięcia.
Jeżeli po gotowaniu czy smażeniu naczynie nadal jest nagrzane, nie można zalewać go zimną wodą, a jedynie odstawić do wystygnięcia. W innym przypadku po pewnym czasie żeliwo ulegnie zniszczeniu. Dlatego też jeżeli zależy nam na tym by naczynie nadawało się do użytku przez kilka dobrych lat, w takim razie od czasu do czasu należy wlać do niego olej, a następnie podgrzać w kuchence lub piekarniku. Część oleju zostanie wchłonięta przez ścianki garnka, natomiast jego nadmiar należy wetrzeć w naczynie ręcznikiem kuchennym.
Bardzo ważną kwestią jest również nie przykrywanie garnków lub patelni żeliwnych przykrywką oraz nie zamykanie ich w szafce. Naczynie musi mieć dostęp do powietrza, w innym przypadku może się na nim pojawić rdza.
Jak gotować w naczyniach żeliwnych?
Bardzo ważną kwestią jest dobór odpowiedniej temperatury, gdyż to właśnie od niej w dużej mierze zależy jakość przygotowywanych potraw. Jeśli nie jesteśmy pewni czy patelnia jest już gotowa do użytku można przeprowadzić pewien prosty test. Na rozgrzaną patelnie wlewamy kilka kropel wody jeżeli wyparują to znaczy, że patelnia jest już odpowiednio rozgrzana. Warto pamiętać, że kwaśne potrawy takie jak np. sos pomidorowy mogą posiadać nieco ciemniejszą barwę. Wynika to z tego, że do kwaśnych potraw przedostają się związki żelaza. Oczywiście nie jest to szkodliwe dla naszego zdrowia, aczkolwiek nie zaleca się przechowywania tego typu potraw w naczyniach żeliwnych, gdyż mogą nabrać metalicznego smaku.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.